Pyszny i pożywny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem cukinii, pieczarek i marchewki.
Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - składniki:
- 1,2 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 600 g pieczarek
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, oregano
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - przepis:
- Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej.
- Na rozgrzany olej wrzuć mięso, smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj cukinię i marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 6 minut. Dodaj mięso. Smaż przez 3 minuty.
- Na patelnię wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, majerankiem i oregano. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa.
- Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką pszenną. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz