poniedziałek, kwietnia 11, 2022

Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami

Pyszny i pożywny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem cukinii, pieczarek i marchewki.
Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami


Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, oregano
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia


Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - przepis:

  • Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć mięso, smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj cukinię i marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 6 minut. Dodaj mięso. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, majerankiem i oregano. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. 
  • Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką pszenną. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger