Wyśmienity pieczony kurczak w marynacie z ketchupu, musztardy, miodu i sosu sojowego.
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - składniki:
8 podudzi (pałek z kurczaka)
4 nogi z kurczaka
6 łyżek pikantnego ketchupu
1 łyżeczka musztardy miodowej
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki miodu
5 łyżek oleju
3 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
6 ząbków czosnku
sól i pieprz
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - przepis:
Podudzia i nogi kurczaka oczyść i osusz.
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj ketchup, musztardę, sos sojowy, miód, olej, przyprawę do kurczaka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Wow ciekawy przepis. Muszę go wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) wyszło naprawde pysznie :) mięso mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!
OdpowiedzUsuń