wtorek, 19 kwietnia 2022

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią



Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
  • Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut. 
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
  • Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

1 komentarz: