Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 cukinia
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml śmietany kremówki 30%
1 pęczek koperku
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:
Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut.
Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.
Nigdy nie słyszałam o takiej wersji. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń