sobota, 30 kwietnia 2022

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Pyszny makaron ze szpinakiem, parmezanem i sosem jajecznym. 
Makaron ze szpinakiem i parmezanem


Makaron ze szpinakiem i parmezanem - składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo, do podania: garść tartego parmezanu

Makaron ze szpinakiem i parmezanem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
  • Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
  • Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
  • Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

1 komentarz:

  1. Zawsze robiłam z cukinią. Ze szpinakiem tez chętnie spróbujev

    OdpowiedzUsuń