Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj.
Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Zawsze robiłam z cukinią. Ze szpinakiem tez chętnie spróbujev
OdpowiedzUsuń