Najlepsza, niesamowicie puszysta, wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 55 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 130 g cukru
- 150 g rodzynków
- 100 g miękkiego masła
- 5 żółtek jaj
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - przepis:
- Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Rodzynki wsyp do miski. Zalej pozostałą połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw na bok na 30 minut.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, miękkie masło, rodzynki z mlekiem, żółtka i rozczyn. Przez 5 minut wyrabiaj ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po upływie powyższego czasu uderz ciasto, by je odgazować, a następnie przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw w nim babkę jeszcze na 15 minut. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmij z formy.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
- Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz