niedziela, 3 kwietnia 2022

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza, niesamowicie puszysta, wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 55 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 130 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 żółtek jaj

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Rodzynki wsyp do miski. Zalej pozostałą połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw na bok na 30 minut.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, miękkie masło, rodzynki z mlekiem, żółtka i rozczyn. Przez 5 minut wyrabiaj ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
  • Po upływie powyższego czasu uderz ciasto, by je odgazować, a następnie przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw w nim babkę jeszcze na 15 minut. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmij z formy.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz