Najlepsza, niesamowicie puszysta, wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
55 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
130 g cukru
150 g rodzynków
100 g miękkiego masła
5 żółtek jaj
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - przepis:
Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Rodzynki wsyp do miski. Zalej pozostałą połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw na bok na 30 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, miękkie masło, rodzynki z mlekiem, żółtka i rozczyn. Przez 5 minut wyrabiaj ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po upływie powyższego czasu uderz ciasto, by je odgazować, a następnie przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw w nim babkę jeszcze na 15 minut. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmij z formy.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz