piątek, 8 kwietnia 2022

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Doskonałe polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w dość cienkie plastry. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. 
  • Na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczki na złoty kolor. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Na drugiej patelni rozgrzej olej i wrzuć szpinak. Duś na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż się rozmrozi. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj śmietanę kremówkę, drobno posiekane suszone pomidory, ponownie dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso przełóż do sosu, wlej szklankę sosu powstałego przy gotowaniu polędwiczek, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz