Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:
- 250 g herbatników
- 130 g masła
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 6 łyżek cukru pudru
- 200 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- 600 ml wrzątku
- 2 galaretki malinowe
- 2 garści malin
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
- Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz