Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:
250 g herbatników
130 g masła
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
6 łyżek cukru pudru
200 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
600 ml wrzątku
2 galaretki malinowe
2 garści malin
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz