czwartek, 21 kwietnia 2022

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 130 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 600 ml wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 garści malin


Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. 
  • Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą  galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz