W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pietruszkę i selera pokrojonego w drobną kostkę. Smaż 5 minut. Dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smaż 3 minuty.
Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy i szpinak. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smakowita propozycja dla miłośników zup. :)
OdpowiedzUsuń