Uwielbiam ten kremowy makaron ze szpinakiem, fasolką szparagową, ricottą, mozzarellą i parmezanem! Makaron w sosie serowym z poniższego przepisu przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Proste, świeże składniki, doskonały smak i ekspresowe przygotowanie to największe zalety tej zapiekanki.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - składniki:
- 400 g makaronu
- 250 g ricotty
- 1 jajko rozmiar L
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
- 1 jajko rozmiar L
- 150 g tartej mozzarelli
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania formy
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - przepis:
- Fasolkę szparagową wyjmij kilka godzin wcześniej z zamrażalnika, by zdążyła się rozmrozić.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do miski przełóż ricottę, wbij jajko, dodaj posiekany szpinak, rozmrożoną fasolkę szparagową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj 75 g mozzarelli i parmezan. Ponownie wymieszaj.
- Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posyp pozostałą mozzarellą.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Pyszne składniki. Zapiekanki to dla mnie świetna opcja na szybki obiad lub kolację. :)
OdpowiedzUsuń