Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą
Uwielbiam ten kremowy makaron ze szpinakiem, fasolką szparagową, ricottą, mozzarellą i parmezanem! Makaron w sosie serowym z poniższego przepisu przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Proste, świeże składniki, doskonały smak i ekspresowe przygotowanie to największe zalety tej zapiekanki.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - składniki:
400 g makaronu
250 g ricotty
1 jajko rozmiar L
200 g świeżego szpinaku
250 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
1 jajko rozmiar L
150 g tartej mozzarelli
50 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - przepis:
Fasolkę szparagową wyjmij kilka godzin wcześniej z zamrażalnika, by zdążyła się rozmrozić.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do miski przełóż ricottę, wbij jajko, dodaj posiekany szpinak, rozmrożoną fasolkę szparagową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj 75 g mozzarelli i parmezan. Ponownie wymieszaj.
Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posyp pozostałą mozzarellą.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Pyszne składniki. Zapiekanki to dla mnie świetna opcja na szybki obiad lub kolację. :)
OdpowiedzUsuń