sobota, 2 kwietnia 2022

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Uwielbiam ten kremowy makaron ze szpinakiem, fasolką szparagową, ricottą, mozzarellą i parmezanem! Makaron w sosie serowym z poniższego przepisu przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Proste, świeże składniki, doskonały smak i ekspresowe przygotowanie to największe zalety tej zapiekanki.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko rozmiar L
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania formy


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - przepis:

  • Fasolkę szparagową wyjmij kilka godzin wcześniej z zamrażalnika, by zdążyła się rozmrozić.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miski przełóż ricottę, wbij jajko, dodaj posiekany szpinak, rozmrożoną fasolkę szparagową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj 75 g mozzarelli i parmezan. Ponownie wymieszaj. 
  • Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

1 komentarz:

  1. Pyszne składniki. Zapiekanki to dla mnie świetna opcja na szybki obiad lub kolację. :)

    OdpowiedzUsuń