piątek, 22 kwietnia 2022

Zupa kalafiorowo-serowa

Pyszna i pożywna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka śmietankowego i dużej ilości zieleniny. 
Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa - składniki:

  • 700 g ziemniaków 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek

Zupa kalafiorowo-serowa - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • W międzyczasie kalafiora podziel na różyczki i mniejsze kawałki. 
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodaj przyprawy: słodką paprykę i curry. Smaż do zeszklenia.
  • Kalafiora wraz z cebulą i czosnkiem dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut - do miękkości kalafiora. 
  • Z garnka wyjmij połowę warzyw, przełóż do wysokiego naczynia. Do naczynia dodaj również serek topiony i 2 chochle gorącego bulionu z garnka. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Zmiksowaną mieszankę wlej do garnka z zupą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa kalafiorowo-serowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz