środa, kwietnia 13, 2022

Żurek wielkanocny

Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny. 
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny - składniki:

  • 1,8 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy białej surowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy podsuszanej
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • jaja ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
  • Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki. 
  • Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut. 
  • Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
  • Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i zaostrza apetyt na wielkanocne śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger