Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 190 ml ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 ml oleju
- dodatkowo: mleko do posmarowania chleba
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:
- 200 g sera cheddar
- 100 g sera żółtego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli.
- Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
- Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części.
- Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia.
- Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.