Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
190 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
30 ml oleju
dodatkowo: mleko do posmarowania chleba
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:
200 g sera cheddar
100 g sera żółtego
1 mały pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli.
Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części.
Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia.
Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Pyszne, kruche, idealne na jeden kęs ciasteczka serowe przygotowane na bazie twarogu na sernik z wiaderka. Gwarancją ich kruchości i delikatności jest cienkie rozwałkowanie ciasta.
Ekspresowe ciasteczka serowe - składniki:
40 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g twarogu na sernik z wiaderka
3 łyżki oleju
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia gotowych ciastek
Ekspresowe ciasteczka serowe - przepis:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na cztery części.
Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkuj (na grubość około 2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy.
Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka serowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu oprósz wierzch ciasteczek cukrem pudrem.
Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę roladki z chleba tostowego z dodatkiem sosu majonezowego z ketchupem, sera żółtego i parówki.
Roladki z chleba tostowego - składniki:
10 kromek chleba tostowego
3 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
10 plasterków sera żółtego
5 długich parówek
Roladki z chleba tostowego - przepis:
Kromki chleba tostowego rozwałkuj przy pomocy wałka do ciasta.
Majonez wymieszaj z ketchupem
Każdą kromkę chleba posmaruj mieszanką majonezu i ketchupu. Następnie na każdej kromce chleba ułóż kolejno: plasterek sera żółtego i połówkę parówki. Zwiń w roladkę.
Roladki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
Rollsy z chleba tostowego wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Pyszna surówka do obiadu z białej kapusty z dodatkiem ogórków kiszonych, papryki konserwowej i kukurydzy. :)
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - składniki:
1 kg białej kapusty
5 średnich ogórków kiszonych
4 połówki papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek koperku
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - przepis:
Białą kapustę poszatkuj, dopraw dużą szczyptą soli, ugnieć ręką.
Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, odsączoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj.
Do warzyw dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj.
Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:
600 g mielonej piersi z kurczaka
500 g mielonej polędwiczki z indyka
2 jajka rozmiar M
2 łyżki majonezu
4 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:
2-3 jajka
mąka pszenna
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
5,5 łyżki siemienia lnianego
5,5 łyżki sezamu
3 łyżki płatków migdałowych
1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
dodatkowo: olej do smażenia
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:
Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Kalafiora podziel na różyczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pokrojonego w plastry selera naciowego. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka.
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
Na patelni po smażeniu szynki wlej olej, dobrze rozgrzej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj podsmażoną szynkę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, bazylią oraz oregano.
Sos dokładnie wymieszaj z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przepyszne ciasto warstwowe składające się z ciasta kakaowego, budyniowego kremu ajerkoniakowego, biszkoptów nasączonych kawą i kremem śmietankowym. Bardzo polecam!
Ciasto kapitańskie - składniki na ciasto kakaowe:
3 jajka rozmiar L
160 g drobnego cukru
5 łyżek wody
5 łyżek oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kapitańskie - składniki na krem ajerkoniakowy:
700 ml mleka
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka z jajek rozmiar L
200 g masła
150 ml ajerkoniaku
Ciasto kapitańskie - składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
około 200 g okrągłych biszkoptów
1 szklanka zaparzonej, mocnej i ostudzonej kawy
gorzkie kakao do oprószenia ciasta
Ciasto kapitańskie - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto kakaowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
Wodę wymieszaj z olejem. Cały czas ubijając, powoli, małym strumieniem wlewaj wodę z olejem. Do masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi lub szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka i 100 g cukru. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną masę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 350 ml mleka. Całość zmiksuj na gładką masę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch z pozostałym cukrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Następnie dodaj ajerkoniak, krótko zmiksuj.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
Złóż ciasto. Ciasto kakaowe nasącz 3 łyżkami kawy. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego. W kawie mocz biszkopty i układaj na kremie. Biszkopty przykryj pozostałym kremem ajerkoniakowym. Teraz wyłóż krem śmietankowy. Ciasto włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto gorzkim kakao.
Filety z piersi kurczaka zapiekane z kaszą kuskus i papryką - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego lub naczynia do zapiekania wsyp kaszę kuskus. Wyrównaj. Następnie wsyp cebulę i paprykę. Zawartość naczynia zalej wrzącą wodą w taki takiej ilości, by wystawała około 1-2 cm ponad kaszę. Na wierzch ułóż mięso. Na każdym kawałku mięsa ułóż kawałek masła.
Kurczaka z kuskusem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Lekkie i puszyste placki na maślance z dodatkiem borówek.
Placki z borówkami - składniki:
2 jajka
1 łyżka cukru
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mąki pszennej
200 g borówek
olej do smażenia
Placki z borówkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
Do miski z żółtkami dodaj maślankę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Wsyp mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj, by białka nie opadły.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. W każdego placka wciśnij kilka borówek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Miękkie, soczyste i chrupiące nuggetsy z kurczaka w panierce z bułki tartej i parmezanu.
Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem - składniki:
3-4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
4 łyżki jogurtu greckiego
2 jajka
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1,5 - 2 szklanki bułki tartej
50 g tartego paremezanu
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
olej
Pieczone nuggetsy z kurczaka z parmezanem - przepis:
Filety oczyść, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
Do miski przełóż jogurt naturalny, jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Bułkę tartę wymieszaj z parmezanem.
Kawałki filetów panieruj w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch nuggestsów posmaruj olejem.
Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i warzywami - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż.
Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz tymianek. Smaż przez 15 minut. Kolejno dodaj ketchup, wymieszaj. Smaż jeszcze 3 minuty.
Ogórki i paprykę pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż składniki w następującej kolejności: ryż, połowa sera, mięso, ogórki, papryka, pozostała część sera.
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Doskonałe, niesamowicie puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem z daktyli, gorzkiej czekolady i orzechów laskowych. Idealnym dopełnieniem tego wypieku jest kruszonka. Bardzo polecam!
Składniki na rozczyn:
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
120 g roztopionego i ostudzonego masła
masło i otręby owsiane do wysmarowania keksówek
dodatkowo: kilka łyżek letniego mleka do posmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
200 g suszonych daktyli
120 g gorzkiej czekolady
60 g orzechów laskowych
60 g roztopionego i ostudzonego masła
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
75 g masła
75 cukru
Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera włóż daktyle, czekoladę i orzechy. Wlej masło. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Wróć do ciasta. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta o wymiarach około 30x40 cm. Każdy placek posmaruj nadzieniem. Rozpoczynając od krótszego boku zwiń ciasto w rulon do połowy prostokąta. Drugą połowę prostokąta również zwiń w rulon, w taki sposób by uzyskać dwa rulony przytulone do siebie. Tak samo postępuj z drugą połową ciasta.
Dwie keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj masłem i obsyp otrębami owsianymi. Ciasta przełóż do keksówek, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę i wstaw na 20 minut do lodówki.
Wyrośnięte ciasta wysmaruj letnim mlekiem, posyp kruszonką, delikatnie dociskając ją do ciasta.
Ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.