Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi
Doskonałe, niesamowicie puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem z daktyli, gorzkiej czekolady i orzechów laskowych. Idealnym dopełnieniem tego wypieku jest kruszonka. Bardzo polecam!
Składniki na rozczyn:
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
120 g roztopionego i ostudzonego masła
masło i otręby owsiane do wysmarowania keksówek
dodatkowo: kilka łyżek letniego mleka do posmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
200 g suszonych daktyli
120 g gorzkiej czekolady
60 g orzechów laskowych
60 g roztopionego i ostudzonego masła
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
75 g masła
75 cukru
Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera włóż daktyle, czekoladę i orzechy. Wlej masło. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Wróć do ciasta. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta o wymiarach około 30x40 cm. Każdy placek posmaruj nadzieniem. Rozpoczynając od krótszego boku zwiń ciasto w rulon do połowy prostokąta. Drugą połowę prostokąta również zwiń w rulon, w taki sposób by uzyskać dwa rulony przytulone do siebie. Tak samo postępuj z drugą połową ciasta.
Dwie keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj masłem i obsyp otrębami owsianymi. Ciasta przełóż do keksówek, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę i wstaw na 20 minut do lodówki.
Wyrośnięte ciasta wysmaruj letnim mlekiem, posyp kruszonką, delikatnie dociskając ją do ciasta.
Ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Zjadłabym takie ciacho. Musi byc słodkie przez te daktyle
OdpowiedzUsuńKusząco słodkie nadzienie. Koniecznie muszę taką upiec. :)
OdpowiedzUsuń