Pyszne, kruche, idealne na jeden kęs ciasteczka serowe przygotowane na bazie twarogu na sernik z wiaderka. Gwarancją ich kruchości i delikatności jest cienkie rozwałkowanie ciasta.
Ekspresowe ciasteczka serowe - składniki:
40 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g twarogu na sernik z wiaderka
3 łyżki oleju
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia gotowych ciastek
Ekspresowe ciasteczka serowe - przepis:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na cztery części.
Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkuj (na grubość około 2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy.
Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka serowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu oprósz wierzch ciasteczek cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz