Wyśmienita, tradycyjna karpatka zrobiona z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc góry i fale. To najlepszy przepis na karpatkę z kremem budyniowym!
Karpatka - składniki na ciasto parzone:
300 ml wody
150 g masła
170 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karpatka - składniki na krem budyniowy:
1 litr mleka
5 żółtek
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
250 g masła
200 ml śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
cukier puder do oprószenia ciasta
Karpatka - przepis:
Przygotuj ciasto parzone. W rondelku, na małym ogniu, zagotuj wodę z masłem. Wciąż trzymając rondelek na niskiej mocy palnika, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i sól. Cały czas mieszaj energicznie masę, aż stanie się gęsta, jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Rondelek zestaw z gazu i pozostaw masę do całkowitego ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodawaj stopniowo jajka. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek do pieczenia.
Przygotowane ciasto parzone podziel na dwie równe części.
Jedną połowę ciasta równomiernie rozłóż w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy. Z ciasta ściągnij papier do pieczenia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Z drugą połową ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą.
Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę. Ubij na sztywno. Śmietanę dodaj do masy budyniowej, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta przełóż do formy, wyłóż cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Chyba z dwa lata nie robiłam karpatki. Aż mi się zachciało
OdpowiedzUsuń