niedziela, 1 maja 2022

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Pyszne kotlety drobiowe smażone w cieście z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy.
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym



Kotlety drobiowe w ketchupie i musztardzie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z Kamisa), świeżo mielony pieprz, sól
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze, niezbyt grube kawałki. Dopraw z obu stron przyprawą do kurczaka.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, majonez, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
  • Do ciasta wrzuć kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu, dokładnie oblepione ciastem kawałki kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz