Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - przepis:
Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj majonez, ostudzoną cebulę, sol, pieprz, lubczyk i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wyrób masę mięsną.
Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż plaster pomidora. Całość posyp serem żółtym startym na średnich oczkach tarki.
Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Super sama bym nie pomyślała o tym. Chętnie spróbuję je zrobic
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na tradycyjne mielone.
OdpowiedzUsuń