wtorek, 24 maja 2022

Krem z pieczonego kalafiora

Wyśmienity, idealnie doprawiony krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem słodkich jabłek i selera naciowego.
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora - składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże, słodkie jabłka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonego kalafiora - przepis:

  • Kalafiora podziel na różyczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pokrojonego w plastry selera naciowego. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka. 
  • Dodaj upieczone różyczki kalafiora. Wlej bulion, dopraw tymiankiem. Gotuj przez 10 minut.
  • Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
Smacznego!
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz