Doskonały w swojej prostocie krem z pieczonych pomidorów z dużą ilością czosnku i ziół.
Krem z pieczonych pomidorów - składniki:
- 6 dużych pomidorów malinowych
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szczypta cukru pudru
- oliwa z oliwek
Krem z pieczonych pomidorów - przepis:
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory, pokrojoną w półplasterki cebulę i obrane ząbki czosnku. Całość obficie polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
- Bulion zagotuj. Dodaj upieczone pomidory wraz z pozostałymi składnikami. Całość zmiksuj blenderem. Powstały krem przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
- Gotowy krem podawaj ze śmietanką, grzankami ziołowymi lub czerwonym pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz