czwartek, 12 maja 2022

Krem z pieczonych pomidorów

Doskonały w swojej prostocie krem z pieczonych pomidorów z dużą ilością czosnku i ziół. 
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów - składniki:

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szczypta cukru pudru
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonych pomidorów - przepis:

  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory, pokrojoną w półplasterki cebulę i obrane ząbki czosnku. Całość obficie polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
  • Bulion zagotuj. Dodaj upieczone pomidory wraz z pozostałymi składnikami. Całość zmiksuj blenderem. Powstały krem przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
  • Gotowy krem podawaj ze śmietanką, grzankami ziołowymi lub czerwonym pesto.
Smacznego!
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz