Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:
600 g mielonej piersi z kurczaka
500 g mielonej polędwiczki z indyka
2 jajka rozmiar M
2 łyżki majonezu
4 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:
2-3 jajka
mąka pszenna
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
5,5 łyżki siemienia lnianego
5,5 łyżki sezamu
3 łyżki płatków migdałowych
1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
dodatkowo: olej do smażenia
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:
Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz