środa, 25 maja 2022

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:

  • 600 g mielonej piersi z kurczaka
  • 500 g mielonej polędwiczki z indyka
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:

  • 2-3 jajka
  • mąka pszenna
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 5,5 łyżki siemienia lnianego
  • 5,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
  • dodatkowo: olej do smażenia


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:

  • Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz