wtorek, 31 maja 2022

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 190 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo: mleko do posmarowania chleba

Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:

  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera żółtego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli. 
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
  • Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia. 
  • Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tego typu chlebki! Ostatnio bardzo często jem je w pracy, ponieważ jestem ostatnio bardzo zabiegana i nie mam potem czasu na obiad. Jednak mimo wszystko jestem niesamowicie szczęśliwa, ponieważ dużo się u mnie dzieje. Przykładowo za niedługo zaczynam warsztaty komunikacji.

    OdpowiedzUsuń