Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
190 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
30 ml oleju
dodatkowo: mleko do posmarowania chleba
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:
200 g sera cheddar
100 g sera żółtego
1 mały pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli.
Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części.
Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia.
Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Uwielbiam tego typu chlebki! Ostatnio bardzo często jem je w pracy, ponieważ jestem ostatnio bardzo zabiegana i nie mam potem czasu na obiad. Jednak mimo wszystko jestem niesamowicie szczęśliwa, ponieważ dużo się u mnie dzieje. Przykładowo za niedługo zaczynam warsztaty komunikacji.
Uwielbiam tego typu chlebki! Ostatnio bardzo często jem je w pracy, ponieważ jestem ostatnio bardzo zabiegana i nie mam potem czasu na obiad. Jednak mimo wszystko jestem niesamowicie szczęśliwa, ponieważ dużo się u mnie dzieje. Przykładowo za niedługo zaczynam warsztaty komunikacji.
OdpowiedzUsuń