Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym
Filety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, sosem borowikowym i serem żółtym. Prosto, szybko i pysznie!
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
2 cebule
500 g pieczarek
2 opakowania Knorr Gorący Kubek o smaku borowikowym
1 szklanka wody
6 plastrów sera żółtego
sól i pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
masło do wysmarowania formy
olej do smażenia
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym - przepis:
Kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące i smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokrój w plastry. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię i duś około 10 minut - do zmniejszenia objętości i odparowania wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem,
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
Na dno naczynia wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę. Na cebuli ułóż podsmażonego kurczaka. Na kawałkach mięsa ułóż pieczarki.
Knorr Gorące Kubki dokładnie rozmieszaj w 1 szklance ciepłej wody. Mieszankę wylej na pieczarki.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Po upływie powyższego czasu odkryj naczynie, ułóż plastry sera, ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Chętnie taką spróbuję. Jeszcze nie robiłam takiej piersi
OdpowiedzUsuń