Wyśmienita, wilgotna i puszysta pizza na ziemniaczanym spodzie z dodatkiem sosu pomidorowego, kiełbasy, czerwonej cebuli i sera cheddar. Niebo w gębie!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na spód:
300 g ziemniaków
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
220 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej tortowej
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na sos pomidorowy:
Pizza ziemniaczana z kiełbasą - pozostałe składniki:
300 g suchej kiełbasy
2 małe cebule czerwone
150 g tartego sera cheddar
Pizza ziemniaczana z kiełbasą - przepis:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, opłucz pod zimną wodą, obierz i dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, oliwę z oliwek i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (u mnie o wymiarach 38 x 33 cm). Ciasto jest klejące, ale takie ma być.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie posyp serem. Kolejno ułóż kiełbasę i cebulę.
Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz