Lekkie i puszyste placki na maślance z dodatkiem borówek.
Placki z borówkami - składniki:
2 jajka
1 łyżka cukru
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mąki pszennej
200 g borówek
olej do smażenia
Placki z borówkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
Do miski z żółtkami dodaj maślankę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Wsyp mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj, by białka nie opadły.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. W każdego placka wciśnij kilka borówek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz