Przepyszna sałatka ryżowa z brokułem, jajkiem, serem żółtym, ogórkiem konserwowym i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego.
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - składniki:
1 szklanka ryżu
450 g mrożonego brokuła
4 jajka ugotowane na twardo
150 g żółtego sera
3 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)
Sałatka brokułowa z ryżem - składniki na sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy delikatesowej
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 4 minuty. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Jajka, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż majonez, dodaj jogurt grecki, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj.
Do miski przełóż ostudzony ryż, brokuła, jajka, ser, ogórki i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. Dodaj sos czosnkowy, ponownie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz