wtorek, 10 maja 2022

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Przepyszna sałatka ryżowa z brokułem, jajkiem, serem żółtym, ogórkiem konserwowym i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego.
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)

Sałatka brokułowa z ryżem - składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 4 minuty. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • Jajka, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż majonez, dodaj jogurt grecki, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj. 
  • Do miski przełóż ostudzony ryż, brokuła, jajka, ser, ogórki i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. Dodaj sos czosnkowy, ponownie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz