Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
Na patelni po smażeniu szynki wlej olej, dobrze rozgrzej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj podsmażoną szynkę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, bazylią oraz oregano.
Sos dokładnie wymieszaj z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz