Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i warzywami - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż.
Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz tymianek. Smaż przez 15 minut. Kolejno dodaj ketchup, wymieszaj. Smaż jeszcze 3 minuty.
Ogórki i paprykę pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż składniki w następującej kolejności: ryż, połowa sera, mięso, ogórki, papryka, pozostała część sera.
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Musze spróbować. Nigdy nie robiła zapiekanki ryżowej
OdpowiedzUsuńZ ryżem? Czemu nie:) Takie zapiekanki, tyle że z makaronem uwielbiam, więc może i z ryżem będzie smaczna;)
OdpowiedzUsuń