Zdrowa, pyszna i pożywna zupa jarzynowa z dodatkiem buraków, białej kapusty, fasoli i szpinaku, serwowana w towarzystwie drobnego makaronu i parmezanu.
Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem - składniki:
3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
2 małe cebule
3 marchewki
1/4 selera korzeniowego
4 ząbki czosnku
3 buraki
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
dwie garści poszatkowanej białej kapusty
1 puszka białej fasoli
garść świeżego szpinaku
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
ugotowany, drobny makaron
odrobina parmezanu do posypania gotowej zupy
Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem - przepis:
Cebulę drobno posiekaj, a marchewki i selera pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, marchewki i selera. Smaż przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem, dodaj buraki pokrojone w kostkę i sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut. Dodaj kapustę, gotuj 10 minut. Dodaj odsączoną fasolę i szpinak. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszkę. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Nie dawałam nigdy buraka. Musze spróbować
OdpowiedzUsuń