Pyszna i aromatyczna zupa curry z marchewką, pietruszką, ziemniakami, papryką i ryżem.
Zupa curry z ryżem - składniki:
- 1 biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 600 g ziemniaków
- 1 mała papryka czerwona
- 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Zupa curry z ryżem - przepis:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 3 minuty.
- Warzywa zalej bulionem, dodaj surowy ryż. Całość gotuj przez około 25 minut - do miękkości wszystkich składników.
- Zupę dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz duża ilością curry. Wlej śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.