Pyszna i aromatyczna zupa curry z marchewką, pietruszką, ziemniakami, papryką i ryżem.
Zupa curry z ryżem - składniki:
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
600 g ziemniaków
1 mała papryka czerwona
2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
100 g ryżu długoziarnistego
250 ml śmietany kremówki 30%
przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry
1 pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
Zupa curry z ryżem - przepis:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 3 minuty.
Warzywa zalej bulionem, dodaj surowy ryż. Całość gotuj przez około 25 minut - do miękkości wszystkich składników.
Zupę dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz duża ilością curry. Wlej śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
Ekspresowy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami, ricottą i nerkowcami. Pycha!
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą - składniki:
350 g makaronu
250 g suszonych pomidorów z oleju
200 g ricotty
50 g nerkowców
120 ml oleju po suszonych pomidorach
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: pieprz, wędzona papryka, ostra papryka
200 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
olej do smażenia
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedź, pozostaw jednak pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
Do wysokiego pojemnika przełóż suszone pomidory, ricottę, nerkowce, olej po suszonych pomidorach, sok z cytryny, ostrą i wędzoną paprykę oraz pieprz. Zmiksuj blenderem na gładką pastę.
Rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię wrzuć drobno posiekany boczek, smaż przez około 5 minut - do momentu, aż boczek się zarumieni i stanie się chrupiący. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia. Teraz dodaj makaron i pozostałe 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw makaron solą i pieprzem.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj mascarpone, mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.
Do miski przełóż ugotowany, ostudzony ryż, surowe mięso i zawartość patelni, czyli cebulę z mascarpone. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Odetnij wierzch każdej papryki oraz wytnij gniazda nasienne. Do każdej papryki nałóż farsz. Papryki przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej 0,5 szklanki wody. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz papryki jeszcze przez 25 minut.
Przepyszne, niesamowicie lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na rozczyn:
40 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłego mleka
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
5 żółtek
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego i ostudzonego masła
750 g rabarbaru
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na kruszonkę:
175 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, żółtka, mleko i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotuj rabarbar.
Rabarbar umyj, osusz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście drożdżowym.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Na rabarbar wyłóż kruszonkę.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem chrzanu, musztardy i majonezu.
Kotlety mielone z chrzanem i musztardą - składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka tartego chrzanu
bułka tarta do obtoczenia kotletów
przyprawy: sól i pieprz
olej do smażenia
Kotlety mielone z chrzanem i musztardą - przepis:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ostudzoną cebulę, musztardę, majonez, chrzan, jajko, sól i pieprz.
Z masy mięsnej uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki schabu - do zarumienienia.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekanego pora. Smaż przez 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty.
Warzywa przełóż do garnka, dodaj również mięso. Całość zalej bulionem. Przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek.
Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie greckim z rabarbarem i truskawkami, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy, ułożyć owoce i gotowe!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - składniki:
125 g jogurtu greckiego
125 g masła, roztopionego i ostudzonego
3 jajka rozmiar M
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g rabarbaru
300 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodaj jogurt grecki, masło, jajka, cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 centymetrowe kawałki.
Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzch poukładaj rabarbar, a następnie truskawki.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:
350 g makaronu penne
1 brokuł
1 papryka czerwona
250 ml śmietany kremówki 30%
dwie garście orzechów włoskich
około 100 g sera feta
sól i pieprz
olej do smażenia
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj.
Makaron przełóż na talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem.
Placki na maślance z jabłkami - składniki:
250 ml maślanki
1 jajko rozmiar M
200 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 duże jabłko
cukier puder do oprószenia placków
Placki na maślance z jabłkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Aromatyczna zapiekanka, w skład której wchodzi cukinia i pomidory zapiekane z dużą ilością czosnku i parmezanu. Letnie zapiekanka warzywna to pyszny dodatek do obiadu mięsnego lub samodzielna, zdrowa przekąska.
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - składniki:
1 duża cukinia
4 pomidory
5 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
50 g tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich (użyłam z firmy Kamis)
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - przepis:
Cukinię i pomidory pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski.
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła włoskie. Mieszankę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj.
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą z oliwek. Cukinię i pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa układaj pionowo, ściśle obok siebie, tak jak to jest przedstawione na zdjęciu. Wierzch warzyw posyp solą i pieprzem oraz tartym parmezanem.
Zapiekankę warzywną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Pyszny i pożywny makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego, śmietany kremówki i serka topionego o smaku ziołowym.
Makaron z szynką i pieczarkami - składniki:
350 g makaronu
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
400 g szynki
150 ml bulionu warzywnego
150 ml śmietany kremówki 30%
50 g serka topionego ziołowego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
garść natki pietruszki
garść parmezanu
olej do smażenia
Makaron z szynką i pieczarkami - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu.
Na drugą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia.
Na patelnię z pieczarkami wlej bulion, śmietankę i dodaj podsmażoną szynkę.
Do miseczki dodaj serek ziołowy, wlej kilka łyżek gorącego płynu z patelni, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawartość patelni smaż przez około 5-7 minut, do momentu zgęstnienia sosu.
Makaron wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Pyszne ciasto z truskawkami składające się z puszystego, wilgotnego biszkoptu, musu truskawkowego i wyśmienitego kremu budyniowego z dodatkiem ajerkoniaku.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
160 g cukru
120 g mąki
36 g mąki ziemniaczanej
36 g oleju
Składniki na mus truskawkowy:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru
Składniki na krem ajerkoniakowy:
600 ml mleka
3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
500 ml ajerkoniaku
2/3 szklanki cukru
250 g masła
Pozostałe składniki:
około 75 g białej czekolady
Ciasto z truskawkami i kremem ajerkoniakowym - przepis:
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj mus truskawkowy. Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zmiksuj blenderem. Do truskawek dodaj cukier, postaw na kuchence i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretki. Dokładnie wymieszaj - do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężał.
Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj mleko. Proszki budyniowe dokładnie wymieszaj z ajerkoniakiem i cukrem. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu włóż do formy, Wyłóż tężejący mus truskawkowy. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia musu. Kolejno wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego, ułóż drugi blat biszkoptu, rozsmaruj pozostały krem. Wierzch ciasta oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Pyszne i chrupiące polędwiczki z indyka w złocistej panierce.
Kurczak w złocistej panierce - składniki:
500 g polędwiczek z indyka
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
olej do smażenia
Kurczak w złocistej panierce - przepis:
Polędwiczki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajko. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Ponownie wymieszaj.
Do powstałego ciasta dodaj polędwiczki, wymieszaj i włóż na 45 minut do lodówki.
Po upływie powyższego czasu polędwiczki obtocz w mące pszennej.
Na patelni lub w garnku rozgrzej olej (taką ilość, by mięso smażyło się na głębokim oleju). Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka kawałków mięsa, smaż kilka minut - do uzyskania złocistego koloru.
Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem rabarbaru, konfitury malinowej, chrupiącej bezy i płatków migdałowych. To ciasto z rabarbarem to prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 żółtka
200 g zimnego masła
Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na warstwę z rabarbarem:
750 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
200 g konfitury malinowej
3,5 łyżki płatków migdałowych
Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na bezę:
4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto z rabarbarem i bezą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj żółtka oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem. Nakłuj widelcem. Formę wraz z ciastem włóż do lodówki na 20 minut.
Po upływie powyższego czasu włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj warstwę z rabarbarem. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze, około 1 cm kawałki. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz 100 g konfitury. Wymieszaj.
Podpieczone kruche ciasto posmaruj pozostałymi 100 g konfitury. Następnie wyłóż rabarbar.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Bezę wyłóż na owoce. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni, włącz termoobieg i susz ciasto jeszcze przez kolejne 20 minut.
Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Wyśmienite, lekkie, kruche i kremowe ciasto składające się z warstwy ciasta kruchego i zapieczonej na nim warstwy truskawkowej, kremu na bazie mascarpone oraz bezy. Na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniesz. To ciasto z truskawkami jest przepyszne!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
180 g zimnego masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na warstwę truskawkową:
1 kg truskawek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na bezę:
5 białek z jajek rozmiar M
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na krem:
500 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Przygotuj warstwę z truskawkami. Truskawki pokrój na dość małe kawałki. Truskawki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy formy wylep przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu na kruche ciasto wyłóż nadzienie truskawkowe i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną.
Identyczną blaszkę, w której piekłeś ciasto kruche, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Mascarpone ubij ze śmietaną kremówką na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Złóż ciasto. Krem wyłóż na upieczone ciasto z truskawkami, wyrównaj. Na wierzchu ułóż bezę.