Przepyszne, niesamowicie lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na rozczyn:
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 750 g rabarbaru
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na kruszonkę:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, żółtka, mleko i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotuj rabarbar.
- Rabarbar umyj, osusz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście drożdżowym.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Na rabarbar wyłóż kruszonkę.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Szybkie, pyszne i na dodatek z rabarbarem. <3
OdpowiedzUsuń