Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie greckim z rabarbarem i truskawkami, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy, ułożyć owoce i gotowe!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - składniki:
- 125 g jogurtu greckiego
- 125 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 3 jajka rozmiar M
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski dodaj jogurt grecki, masło, jajka, cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 centymetrowe kawałki.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzch poukładaj rabarbar, a następnie truskawki.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Pyszne ciasto. Truskawki i rabarbar to wyśmienite połączenie.
OdpowiedzUsuń