Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem rabarbaru, konfitury malinowej, chrupiącej bezy i płatków migdałowych. To ciasto z rabarbarem to prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na warstwę z rabarbarem:
- 750 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g konfitury malinowej
- 3,5 łyżki płatków migdałowych
Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto z rabarbarem i bezą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj żółtka oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem. Nakłuj widelcem. Formę wraz z ciastem włóż do lodówki na 20 minut.
- Po upływie powyższego czasu włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj warstwę z rabarbarem. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze, około 1 cm kawałki. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz 100 g konfitury. Wymieszaj.
- Podpieczone kruche ciasto posmaruj pozostałymi 100 g konfitury. Następnie wyłóż rabarbar.
- Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
- Bezę wyłóż na owoce. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni, włącz termoobieg i susz ciasto jeszcze przez kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl
Bardzo lubię kruche ciasta. Takiego jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń