sobota, czerwca 11, 2022

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem rabarbaru, konfitury malinowej, chrupiącej bezy i płatków migdałowych. To ciasto z rabarbarem to prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na warstwę z rabarbarem:

  • 750 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej
  • 3,5 łyżki płatków migdałowych

Ciasto z rabarbarem i bezą - składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto z rabarbarem i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj żółtka oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem. Nakłuj widelcem. Formę wraz z ciastem włóż do lodówki na 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj warstwę z rabarbarem. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze, około 1 cm kawałki. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz 100 g konfitury. Wymieszaj. 
  • Podpieczone kruche ciasto posmaruj pozostałymi 100 g konfitury. Następnie wyłóż rabarbar. 
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
  • Bezę wyłóż na owoce. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni, włącz termoobieg i susz ciasto jeszcze przez kolejne 20 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą


Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger