Wyśmienite, lekkie, kruche i kremowe ciasto składające się z warstwy ciasta kruchego i zapieczonej na nim warstwy truskawkowej, kremu na bazie mascarpone oraz bezy. Na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniesz. To ciasto z truskawkami jest przepyszne!
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
180 g zimnego masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na warstwę truskawkową:
1 kg truskawek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na bezę:
5 białek z jajek rozmiar M
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - składniki na krem:
500 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Przygotuj warstwę z truskawkami. Truskawki pokrój na dość małe kawałki. Truskawki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy formy wylep przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu na kruche ciasto wyłóż nadzienie truskawkowe i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną.
Identyczną blaszkę, w której piekłeś ciasto kruche, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Mascarpone ubij ze śmietaną kremówką na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Złóż ciasto. Krem wyłóż na upieczone ciasto z truskawkami, wyrównaj. Na wierzchu ułóż bezę.
Ale puszyste. Kusi żeby spróbować
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń