Pyszne, puszyste, wspaniale pachnące i smakujące drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem, od których trudno się oderwać.
Drożdżówki z truskawkami - składniki na rozczyn:
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka letniego mleka
Drożdżówki z truskawkami - składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 120 g roztopionego i ostudzonego masła
- do posmarowania: mleko
Drożdżówki z truskawkami - pozostałe składniki:
- 450 g truskawek
- 3 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
- kruszonka: 100 g mąki + 50 g cukru + 50 g masła
- lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki letniego jogurtu greckiego
Drożdżówki z truskawkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z proszkiem kisielowym.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części.
- Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek.
- Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem.
- Do dołka każdej drożdżówki wyłóż 1 czubatą łyżkę truskawek. Całość posyp kruszonką.
- Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z letnim jogurtem greckim. Drożdżówki polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Kuszące truskawkowe drożdżóweczki. W sezonie trzeba spróbować. :)
OdpowiedzUsuńOstatni raz takie bułki jadłam w dzieciństwie, Musze spróbować zrobić je sama
OdpowiedzUsuń