piątek, 3 czerwca 2022

Drożdżówki z truskawkami

Pyszne, puszyste, wspaniale pachnące i smakujące drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem, od których trudno się oderwać.
Drożdżówki z truskawkami


Drożdżówki z truskawkami - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka

Drożdżówki z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: mleko

Drożdżówki z truskawkami - pozostałe składniki:

  • 450 g truskawek
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
  • kruszonka: 100 g mąki + 50 g cukru + 50 g masła
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki letniego jogurtu greckiego

Drożdżówki z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z proszkiem kisielowym. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części. 
  • Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki wyłóż 1 czubatą łyżkę truskawek. Całość posyp kruszonką.
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z letnim jogurtem greckim. Drożdżówki polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

2 komentarze:

  1. Kuszące truskawkowe drożdżóweczki. W sezonie trzeba spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatni raz takie bułki jadłam w dzieciństwie, Musze spróbować zrobić je sama

    OdpowiedzUsuń