W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z proszkiem kisielowym.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części.
Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek.
Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem.
Do dołka każdej drożdżówki wyłóż 1 czubatą łyżkę truskawek. Całość posyp kruszonką.
Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z letnim jogurtem greckim. Drożdżówki polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Kuszące truskawkowe drożdżóweczki. W sezonie trzeba spróbować. :)
OdpowiedzUsuńOstatni raz takie bułki jadłam w dzieciństwie, Musze spróbować zrobić je sama
OdpowiedzUsuń