Pyszne i chrupiące polędwiczki z indyka w złocistej panierce.
Kurczak w złocistej panierce - składniki:
500 g polędwiczek z indyka
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
olej do smażenia
Kurczak w złocistej panierce - przepis:
Polędwiczki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajko. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Ponownie wymieszaj.
Do powstałego ciasta dodaj polędwiczki, wymieszaj i włóż na 45 minut do lodówki.
Po upływie powyższego czasu polędwiczki obtocz w mące pszennej.
Na patelni lub w garnku rozgrzej olej (taką ilość, by mięso smażyło się na głębokim oleju). Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka kawałków mięsa, smaż kilka minut - do uzyskania złocistego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz