poniedziałek, 13 czerwca 2022

Indyk w złocistej panierce

Pyszne i chrupiące polędwiczki z indyka w złocistej panierce.
Indyk w złocistej panierce

Kurczak w złocistej panierce - składniki:

  • 500 g polędwiczek z indyka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • olej do smażenia


Kurczak w złocistej panierce  - przepis:

  • Polędwiczki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajko. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Ponownie wymieszaj. 
  • Do powstałego ciasta dodaj polędwiczki, wymieszaj i włóż na 45 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu polędwiczki obtocz w mące pszennej. 
  • Na patelni lub w garnku rozgrzej olej (taką ilość, by mięso smażyło się na głębokim oleju). Do rozgrzanego oleju wkładaj po kilka kawałków mięsa, smaż kilka minut - do uzyskania złocistego koloru. 
Smacznego!
Indyk w złocistej panierce

Indyk w złocistej panierce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz