Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami
Aromatyczne kotlety mielone nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami - składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 jajka
1 łyżka śmietany 18 %
1 łyżka majonezu
150 g mozzarelli
około 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:
Kajzerkę namocz w mleku.
Do miski dodaj mięso mielone, dobrze odciśniętą kajzerkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulę, wbij jajka, dodaj śmietanę i majonez oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z masy formuj kotlety. Do środka każdego kotleta włóż kawałek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora.
Kotlety obtocz w bułce tartej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Nie robiłam jeszcze takich. Będę próbować.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na tradycyjne mielone. :)
OdpowiedzUsuń