Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:
350 g makaronu penne
1 brokuł
1 papryka czerwona
250 ml śmietany kremówki 30%
dwie garście orzechów włoskich
około 100 g sera feta
sól i pieprz
olej do smażenia
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj.
Makaron przełóż na talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Ta potrawa jest zdecydowanie dla mnie. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń