sobota, 18 czerwca 2022

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • dwie garście orzechów włoskich
  • około 100 g sera feta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Makaron przełóż na  talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Smacznego!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

1 komentarz: