Pyszny i pożywny makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego, śmietany kremówki i serka topionego o smaku ziołowym.
Makaron z szynką i pieczarkami - składniki:
- 350 g makaronu
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 400 g szynki
- 150 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g serka topionego ziołowego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- garść natki pietruszki
- garść parmezanu
- olej do smażenia
Makaron z szynką i pieczarkami - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu.
- Na drugą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia.
- Na patelnię z pieczarkami wlej bulion, śmietankę i dodaj podsmażoną szynkę.
- Do miseczki dodaj serek ziołowy, wlej kilka łyżek gorącego płynu z patelni, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zawartość patelni smaż przez około 5-7 minut, do momentu zgęstnienia sosu.
- Makaron wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Nie robiłam jeszcze takiego. Myślę, że wpadnie w mój i mojej rodzinki gust
OdpowiedzUsuń