środa, 15 czerwca 2022

Makaron z szynką i pieczarkami

Pyszny i pożywny makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego, śmietany kremówki i serka topionego o smaku ziołowym.
Makaron z szynką i pieczarkami

Makaron z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 400 g szynki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g serka topionego ziołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • garść natki pietruszki
  • garść parmezanu
  • olej do smażenia


Makaron z szynką i pieczarkami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Na drugą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. 
  • Na patelnię z pieczarkami wlej bulion, śmietankę i dodaj podsmażoną szynkę. 
  • Do miseczki dodaj serek ziołowy, wlej kilka łyżek gorącego płynu z patelni, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zawartość patelni smaż przez około 5-7 minut, do momentu zgęstnienia sosu. 
  • Makaron wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Makaron z szynką i pieczarkami

1 komentarz:

  1. Nie robiłam jeszcze takiego. Myślę, że wpadnie w mój i mojej rodzinki gust

    OdpowiedzUsuń