Pyszny i pożywny makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego, śmietany kremówki i serka topionego o smaku ziołowym.
Makaron z szynką i pieczarkami - składniki:
350 g makaronu
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
400 g szynki
150 ml bulionu warzywnego
150 ml śmietany kremówki 30%
50 g serka topionego ziołowego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
garść natki pietruszki
garść parmezanu
olej do smażenia
Makaron z szynką i pieczarkami - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu.
Na drugą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia.
Na patelnię z pieczarkami wlej bulion, śmietankę i dodaj podsmażoną szynkę.
Do miseczki dodaj serek ziołowy, wlej kilka łyżek gorącego płynu z patelni, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawartość patelni smaż przez około 5-7 minut, do momentu zgęstnienia sosu.
Makaron wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Nie robiłam jeszcze takiego. Myślę, że wpadnie w mój i mojej rodzinki gust
OdpowiedzUsuń