Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj mascarpone, mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.
Do miski przełóż ugotowany, ostudzony ryż, surowe mięso i zawartość patelni, czyli cebulę z mascarpone. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Odetnij wierzch każdej papryki oraz wytnij gniazda nasienne. Do każdej papryki nałóż farsz. Papryki przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej 0,5 szklanki wody. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz papryki jeszcze przez 25 minut.
Super pomysł na obiad. Prosto i niebanalnie jednocześnie. :)
OdpowiedzUsuńTakiej papryki jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuń