Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem.
Placki na maślance z jabłkami - składniki:
250 ml maślanki
1 jajko rozmiar M
200 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 duże jabłko
cukier puder do oprószenia placków
Placki na maślance z jabłkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Juz wiem że będą mi smakowały. Koniecznie muszę je zrobić
OdpowiedzUsuń