Pyszne i aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie porowym.
Polędwiczki w sosie porowym - składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 por (biała i jasnozielona część)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietanki 18%
1 łyżeczka łagodnej musztardy
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Polędwiczki w sosie porowym - przepis:
Mięso oczyść i osusz. Pokrój na 1 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Bezpośrednio przed smażeniem dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na dużej mocy palnika przez 1 minutę, po czym przewróć na drugą stronę i również smaż przez 1 minutę. Kawałki mięsa odłóż na talerz.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, dopraw solą i tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty. Do sosu dodaj podsmażone polędwiczki. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości mięsa.
Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Nigdy nie robiłam tego sosu, ale jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuń