niedziela, 5 czerwca 2022

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Pyszne i aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie porowym.
Polędwiczki w sosie porowym


Polędwiczki w sosie porowym - składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek


Polędwiczki w sosie porowym - przepis: 

  • Mięso oczyść i osusz. Pokrój na 1 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Bezpośrednio przed smażeniem dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na dużej mocy palnika przez 1 minutę, po czym przewróć na drugą stronę i również smaż przez 1 minutę. Kawałki mięsa odłóż na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, dopraw solą i tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty. Do sosu dodaj podsmażone polędwiczki. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości mięsa. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

1 komentarz: