poniedziałek, 20 czerwca 2022

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab duszony w lekkim sosie z dodatkiem marchewki, pora i koperku.
Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem





Schab w sosie koperkowym z marchewką - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 3 marchewki
  • 1 duża, biała i jasnozielona część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 duży pęczek koperku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia


Schab w sosie koperkowym z marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki schabu - do zarumienienia. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekanego pora. Smaż przez 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. 
  • Warzywa przełóż do garnka, dodaj również mięso. Całość zalej bulionem. Przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek. 
Smacznego! 
Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz